Antioxidative effect of Arthrospira platensis biomass on the lipid oxidation
DOI:
https://doi.org/10.22239/2317-269X.00887Palabras clave:
Natural Antioxidant, Spirulina, Vegetable Oil, MayonnaiseResumen
Introduction: Cyanobacteria are promising natural sources of antioxidants. Environmental conditions that influence synthesis of substances in cultures of cyanobacteria have been studied. Objective: This investigation aimed to evaluate the antioxidative effect of Arthrospira platensis biomass on the process of lipid oxidation in bulk oil and oil/water emulsion. Method: Arthrospira platensis growth potential for antioxidant production under different cultivation conditions using an experimental design. The antioxidative effect of the methanolic extracts and the biomass on preventing lipid oxidation was measured by peroxide value (PV). Results: The results showed that the growing conditions to obtain the biomass promoted change in the protective ability of different biomass extracts. Extracts obtained from the cultivated biomass grown under 150 μmol photons/m2s-1, 1.875 g.L-1 NaNO3; 13.5 g.L-1 NaHCO3 (assay14) and 50 μmol photons/m2s-1, 2.5 g.L-1 NaNO3; 18.0 g.L-1 NaHCO3 (standard) showed the most antioxidative effect on preventing lipid oxidation, therefore used in the formulation of mayonnaise. The mayonnaise made with soybean oil and 0.5% biomass was preserved against lipid photodegradation during seven days of storage, but the peroxide value related to control varied from 2.9 to 3.1 mEqO2.Kg-1, with no significant difference in the preservation afforded by tert-butilhydroquinone, in the same period of storage. In mayonnaise made with sunflower oil, biomass, independent of concentration, was unable to protect the product against photooxidation. Conclusions: The results demonstrate the protective ability on preventing lipid oxidation of Arthrospira platensis biomass and its potential for use in food lipid-based of soybean oil.Descargas
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2017 Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology (Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnología) – “Visa em Debate”
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
TERMO DE CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS O(s) autor(es) doravante designado(s) CEDENTE, por meio desta, cede e transfere, de forma gratuita, a propriedade dos direitos autorais relativos à OBRA à REVISTA Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia (Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology) – Visa em Debate e, representada por FUNDAÇÃO OSWALDO CRUZ, estabelecida na Av. Brasil, nº 4365, Manguinhos, Rio de Janeiro, RJ, Brasil, CEP 21045-900, doravante designada CESSIONÁRIA, nas condições descritas a seguir: 1. O CEDENTE declara que é (são) autor(es) e titular(es) da propriedade dos direitos autorais da OBRA submetida. 2. O CEDENTE declara que a OBRA não infringe direitos autorais e/ou outros direitos de propriedade de terceiros, que a divulgação de imagens (caso as mesmas existam) foi autorizada e que assume integral responsabilidade moral e/ou patrimonial, pelo seu conteúdo, perante terceiros. 3. O CEDENTE cede e transfere todos os direitos autorais relativos à OBRA à CESSIONÁRIA, especialmente os direitos de edição, de publicação, de tradução para outro idioma e de reprodução por qualquer processo ou técnica. A CESSIONÁRIA passa a ser proprietária exclusiva dos direitos referentes à OBRA, sendo vedada qualquer reprodução, total ou parcial, em qualquer outro meio de divulgação, impresso ou eletrônico, sem que haja prévia autorização escrita por parte da CESSIONÁRIA. 4. A cessão é gratuita e, portanto, não haverá qualquer tipo de remuneração pela utilização da OBRA pela CESSIONÁRIA.