A microbiological survey on tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill) marketed in Rio de Janeiro, Brazil

Autores/as

  • Ana Lucia Penteado Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), Jaguariúna, SP Autor/a
  • Maria Fernanda Demonte Penteado Moretzsohn de Castro Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL), Campinas, SP Autor/a
  • Ricardo Antônio Almeida Pazianotto Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), Jaguariúna, SP Autor/a

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.00755

Palabras clave:

Salmonella spp., Tomatoes, Organic, Conventional, Escherichia coli, Sanitary Surveillance

Resumen

Fresh produce can be a possible source of microbiological contamination. In the past 20 years, several salmonellosis outbreaks due to the consumption of tomato have been reported, mainly in the USA. Organic raw vegetables pose a risk for the transmission of foodborne pathogens since they are often cultivated using manure as a fertilizer. The aim of this study was to conduct a survey of the presence of Salmonella spp, total coliforms and Escherichia coli on the surface of tomatoes from two different production systems. A total of 262 samples of organic and conventional tomatoes were collected from supermarkets and open street markets in the city of Rio de Janeiro, Brazil and analyzed for these microorganisms. To increase the probability of detecting Salmonella spp, we used two different detection methods: the traditional method from the Bacteriological Analytical Manual-Food and Drug Administration (BAM-FDA) and the Mini-Vidas-SLM-bioMérieux. Total coliforms were detected in the range of 1 to 4 log10 CFU/g, E. coli was found in only three samples (2 conventional and 1 organic) and Salmonella was absent in all of the analyzed samples. The results demonstrate that all of the samples were in agreement with the Brazilian legislation for Salmonella spp. 

Descargas

Los datos de descarga aún no están disponibles.

Biografía del autor/a

  • Ana Lucia Penteado, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), Jaguariúna, SP

    Possui graduação em Ciências Farmacêuticas pela Universidade de São Paulo (1989), mestrado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (1997) e doutorado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2003). É pesquisadora na Empresa Brasileira Pesquisa Agropecuária (Embrapa) unidade Meio Ambiente. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Microbiologia e Segurança de Alimentos, atuando principalmente no estudo (crescimento, sobrevivência, resistência, antibacterianos, validação de métodos de santização) dos seguintes patógenos bacterianos, Listeria monocytogenes, Salmonella spp, em produtos agrícolas (frutas e vegetais). Atua em tecnologia emergente aplicação de ozônio em produtos agrícolas. Membro do Comitê do Codex sobre Higiene dos Alimentos, desde 2009.

     

  • Maria Fernanda Demonte Penteado Moretzsohn de Castro, Instituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL), Campinas, SP
    Grupo de Engenharia e Pós Colheita

Publicado

2016-11-25

Cómo citar

A microbiological survey on tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill) marketed in Rio de Janeiro, Brazil. (2016). Vigilancia En Salud En Debate: Sociedad, Ciencia Y Tecnología, 4(4), 111-115. https://doi.org/10.22239/2317-269X.00755

Artículos similares

1-10 de 332

También puede Iniciar una búsqueda de similitud avanzada para este artículo.