Enzymatic detergents in the reprocessing of health products

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01248

Keywords:

Detergents, Enzymes, Efficacy, Hospital Infection, Health Surveillance

Abstract

Introduction: Enzymatic detergents are widely used in the cleaning of the reprocessing of medical devices (MD), such as endoscopes, surgical instruments and dental-hospitalmaterials. Objective: To identify researches that approach the effectiveness of these detergents in the removal of dirt present in MD, aiming to answer questions regarding their effective action. Method: The integrative review method, which allows the analysis of scientific research in a broad and systematic way, was used, favoring the characterization and dissemination of the knowledge produced. We used the following electronic databases: Scientific Electronic Library Online (SciELO), National Library of Medicine (PubMed), Scopus and Web of Science. Articles published from 2002 to 2017 were included, using the following descriptors: enzymatic and detergents and cleaning. Results: After the analytical reading of the 148 articles found, 113 were excluded (repetition [48] was the main cause of exclusion) and 35 were selected. Conclusions: It was verified the diversity of MD used. It was also verified that depending on their complexity, MD influence on the final results of the analysis. Most of the experimental research specifically on the action of enzymatic detergents (71% – 20/28) emphasize their effectiveness in the removal of microbial and/or biofilm and other soils. Therefore, they are indicated for the reprocessing of MD, such as laparoscope, laryngoscope, endoscope and endodontic instruments. Endodontic instruments have an advantage over other MD, since they do not have internal surfaces that cannot be reached.

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Author Biographies

  • Maria Pasionaria Blanco Centurión, Escola Nacional de Saúde Pública, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, RJ

    Mestrado em Vigilância Sanitária no INCQS/Fiocruz (2017). Pós-graduação em Análises Clinicas pela Sociedade Brasileira de Análises Clinicas SBAC (2013). Graduação em Farmácia pela Universidade Federal do Paraná UFPR (2009). Atualmente desenvolve atividades no acompanhamento de processo de criação, organização e desenvolvimento de cursos e eventos (reuniões, congressos, colóquios, seminários e demais agendas) oriundos de cooperações intra/extra institucionais promovidos pela ENSP/Fiocruz.

  • Adriana Sant’Ana da Silva, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, RJ

    Possui Mestrado em Ciências, Especialização em Controle da Qualidade de Produtos, Ambiente e Serviços vinculados à Vigilância Sanitária pelo Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde (INCQS) da Fundação Oswaldo Cruz e graduação em Licenciatura e Bacharelado em Química pela Universidade do Grande Rio. Atualmente é tecnologista em saúde pública da Fundação Oswaldo Cruz (Fiocruz/RJ) e Chefe do Departamento de Química do INCQS. Tem experiência na área de Vigilância Sanitária, com ênfase em Química, atuando principalmente nos seguintes temas: controle da qualidade de saneantes e cosméticos, desenvolvimento e validação de métodos analíticos e treinamento de profissionais do INCQS, Laboratórios Oficiais (LACENS) e profissionais da Vigilância Sanitária.

  • Leonardo de Souza Lopes, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, RJ

    Possui Mestrado em Vigilância Sanitária e especialização em Controle da Qualidade de Produtos, Ambiente e Serviços vinculados à Vigilância Sanitária pelo Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde (INCQS) da Fundação Oswaldo Cruz. Atualmente é Servidor Público da Fundação Oswaldo Cruz (Fiocruz/RJ). Tem experiência na área de Vigilância Sanitária, com ênfase em Química, atuando principalmente nos seguintes temas: controle da qualidade de medicamentos, cosméticos e saneantes, desenvolvimento e validação de métodos analíticos e treinamento de profissionais do INCQS e dos Laboratórios Oficiais (LACENS).

  • Célia Maria Carvalho Araujo Romão, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, RJ

    Possui graduação em Farmácia Bioquímica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1977), mestrado em Ciências (Microbiologia) pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1985) e doutorado em Biologia Parasitária pela Fundação Oswaldo Cruz (2005). É Tecnologista em Saúde Pública senior do Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde da Fundação Oswaldo Cruz. Possui experiência na área de Microbiologia, com ênfase em Controle Microbiológico de produtos sujeitos à vigilância sanitária, em especial os saneantes, atuando principalmente nos seguintes temas: desinfetantes, desinfecção e esterilização hospitalar e laboratorial, atividade antimicrobiana de desinfetantes, susceptibilidade de micro-organismos aos desinfetantes e outros biocidas.

Published

2019-02-28

Issue

Section

Articles

How to Cite

Enzymatic detergents in the reprocessing of health products. (2019). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 7(1), 33-41. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01248