Use and knowledge of ultra-processed food labeling among university students

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269x.01250

Keywords:

Ultra-processed Foods, Nutritional Label, Food Additives, Health, Students

Abstract

Introduction: Ultra-processed foods are industrial formulations that present several food additives in their composition. Food labeling is an important tool for making decisions about these foods. Objective: To analyze usage and knowledge of ultra-processed food labeling by university students. Method: Cross-sectional study using a self-administered electronic questionnaire. The sample consisted of 129 students from a public university in Rio de Janeiro of undergraduate courses in health and other areas. The studied variables related to the usage of ultra-processed food labeling and the knowledge of 12 types of food additives and/or ingredients were described for the population as a whole and stratified by area of
undergraduate course. Results: More than half of the individuals reported reading labels. The most read items were: number of calories (40.3%), all information (22.4%) and list of ingredients (17.8%). The main difference between students refers to the knowledge of ingredients and/or additives, being better known by those from the health area. The most well-known additives and/or ingredients were the same: fructose and glucose – health area students: 84.5% (72.5; 91.8) and other areas: 50.7% (39.0; 62.2) – and aspartame – health area students: 65.5% (52.2; 76.7) and other areas: 40.8% (29.9; 52.7). The frequency of health area students that would stop buying food in the presence of some of the additives and/or ingredients studied was higher. Conclusions: We verified a high frequency of students that read labels and, despite knowing a few additives and/or ingredients, their presence influences the students purchase decision. Thus, food labeling is important for food choices.

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Author Biographies

  • Patricia Fernandes da Silva Gomes, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ

    Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição ESTÁGIOS/EXPERIÊNCIA PROFISSIONAL ? - Estágio Interno complementar: pesquisa de DICA- BR, dieta cardioprotetora, no Instituto Nacional de Cardiologia - Laranjeiras, RJ. (Atividades, mediadas antropométricas, aplicação de questionários e recordatórios, alimentação de banco de dados) ? - Estagio obrigatório em nutrição e saúde coletiva: UNATI, universidade do idoso; Centro Municipal de Saúde Heitor Beltrão; e ambulatório da pediatria da Policlínica Piquet Carneiro. ? - Estagio obrigatório em nutrição e alimentação coletiva: UAN do INCA, terceirizada Masan. ? - Internato em segurança e ciências de alimentos: Embrapa Agroindústria de Alimentos. ? - Internato em nutrição clínica: Hospital Universitário Pedro Ernesto, HUPE. PARTICIPAÇÃO EM CURSOS, EVENTOS, PALESTRAS, CONGRESSOS ? Publicação: Participação no desenvolvimento do ebook ?Mais de 50 receitas que nutrem o corpo e alma de toda a família?. ? Congresso (COBRAN 2018): Trabalho aceito para apresentação e publicação. Modalidade: Poster - ?Uso e conhecimento sobre rotulagem de alimentos ultraprocessados entre estudantes universitários? ? Evento UERJ SEM MUROS: Apresentação de trabalho pela pesquisa DICA- BR.

  • Raquel de Almeida Alvarenga, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro

    Possui ensino-medio-segundo-graupelo Colégio Estadual Nilo Peçanha(2007). Atualmente é da Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Tem experiência na área de Nutrição.

  • Daniela Silva Canella, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ

    Professora Adjunta do Departamento de Nutrição Aplicada e do Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde do Instituto de Nutrição da Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Pesquisadora Científica do Núcleo de Pesquisas Epidemiológicas em Nutrição e Saúde (NUPENS) da Universidade de São Paulo. Bolsista do Programa Jovem Cientista do Nosso Estado (FAPERJ) e do Programa Prociência (UERJ). Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Goiás (2007). Mestrado em Nutrição em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (2011). Doutorado em Nutrição em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo (2014). Pós-Doutorado pela Universidade Federal de São Paulo (2016). Tem experiência na área de Saúde Coletiva, com ênfase em Epidemiologia, atuando principalmente nos seguintes temas: obesidade, consumo alimentar, ambiente alimentar, inquéritos de saúde, avaliação de programas e políticas em alimentação e nutrição.

Published

2019-05-31

Issue

Section

Articles

How to Cite

Use and knowledge of ultra-processed food labeling among university students. (2019). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 7(2), 75-81. https://doi.org/10.22239/2317-269x.01250