Evaluation of antibacterial efficiency of commercial acetic fermented in lettuce salad (Lactuca sativa) marketed in Duque de Caxias city, Rio de Janeiro

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01298

Keywords:

Lactuca sativa, Acetic Acid, Microbiological Analysis, Decontamination, Food Safety

Abstract

Introduction: Contamination of raw consumed foods such as lettuce salads is predictable by telluric origin and improper handling in commercial establishments constituting a possible risk to Public Health. The use of acetic fermented as antibacterial could be a skillful mechanism to improve the quality and safety of this food. Objective: To evaluate the microbiological quality of lettuce (Lactuca sativa) salads marketed in the city of Duque de Caxias, RJ and the effectiveness of acetic acid lecithin as a decontaminant. Method: Lettuce salad samples were collected at four restaurants and analyzed before and after decontamination with acetic fermented in volatile acidity (4, 5 and 6 in g. 100 mL-1) and concentrations of 10% and 50% the count of mesophilic aerobic bacteria, total and thermotolerant coliforms and the presence of Salmonella spp. Results: The analyses revealed poor quality of the samples in three restaurants (A, B, C) where, although the presence of Salmonella spp. was not observed, there were high counts of mesophilic aerobic bacteria and total and thermotolerant coliforms. In accordance with legal regulations, in two establishments, the samples would be disapprove by the excess of thermotolerant coliforms. With the use of acetic fermentation in the decontamination, bacterial counts were reduced, allowing all the samples to present satisfactory conditions for human consumption. There was no significant difference (p < 0.05) between the treatments with different concentrations and acidity of acetic fermented in relation to the untreated samples. Conclusions: Acetic fermented can be a safe and practical alternative to improve the hygienic-sanitary quality of lettuce in raw salads, ensuring food safety and reducing risks to human health.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Elaine de Castro Antunes Marques Fernandez, Universidade do Grande Rio (Unigranrio), Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade do Grande Rio(2003). Atualmente é Médico Veterinário da Prefeitura Municipal de Miguel Pereira. Tem experiência na área de Medicina Veterinária.

  • Alfredo Tavares Fernandez, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal Fluminense (UFF), Niterói, RJ, Brasil

    Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Fluminense (1994) e doutorado (2007) e mestrado (1998) em Medic.Veterin.(Hig.Veter.Proc.Tecn.Prod.Org.Animal) pela Universidade Federal Fluminense. Atuou por mais de 20 anos na Vigilância e Fiscalização Sanitária da cidade do Rio de Janeiro. Atualmente é professor da disciplina de inspeção sanitária de POA da Universidade Federal Fluminense - UFF. Foi consultor da Aurum Educacional e professor do Centro Universitário de Barra Mansa -SOBEU nas disciplinas de tecnologia, higiene e inspeção de alimentos de origem anima (carne, leite, pescado, ovos e mel).. Atuou como coordenador de curso de pós graduação em segurança alimentar , professor titular das disciplinas de Tecnologia, Inspeção e controle microbiológico de Produtos de Origem Animal do curso de graduação em medicina veterinária da Universidade do Grande Rio. Foi coordenador da disciplina de microbiologia de alimentos do curso de pós graduação em microbiologia da Faculdade Técnica Souza Marques. Também foi professor da disciplina de microbiologia de alimentos do curso de especialização em saúde pública da UFRJ,Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Inspeção de Produtos de Origem Animal atuando principalmente nos seguintes temas: Inspeção de POA, Vigilância sanitária, radiação gama, análises sensoriais e microbiológicas de alimentos e inspeção de alimentos.

Published

2019-08-29

Issue

Section

Articles

How to Cite

Evaluation of antibacterial efficiency of commercial acetic fermented in lettuce salad (Lactuca sativa) marketed in Duque de Caxias city, Rio de Janeiro. (2019). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 7(3), 53-59. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01298