The “prior communication” with exhibitors of cheese and meat sausages at the Family Farming Fair/RS: a health education tool for the use of Sanitary Surveillance in mass events

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01307

Keywords:

Health Surveillance, Product Safety for Consumer, Public Health Surveillance, Safe Food, Mass Events

Abstract

Introduction: The Family Farming Fair mass event offers cheeses and meat sausages processed in family agribusiness in Rio Grande do Sul. In many editions of the Fair, health inspectors found recurring inadequacies in the marketing of these products. Objective: In order to innovate the conduct of Sanitary Surveillance in food in reducing risks, to create an instrument called “prior communication” with exhibitors, to be applied and evaluated as a health education resource. Method: The “prior communication” was written reaffirming the co-responsibility between the Surveillance and exhibitors for consumers’ health, as well as the inadequacies observed in previous editions. In the 2016 and 2017 editions, three months before the event, it was sent to the exhibiting agribusiness. To measure the influence of the instrument in reducing inadequacies, part of Annex II of RDC / Anvisa 43/2015 was used. Results: By comparing the inadequacies of the years 2014/15 with those of 2016/17, we find the following examples: the raw materials transported, stored and preserved, including temperature, from 62.50% of the stands decreased to 5.71% in 2016 and 14.21% in 2017; the temperature of the food kept in the exhibition and distribution equipment of 75.00% of the stands decreased to 60.00% in 2016 and 3.57% in 2017; the labeling item of 62.50% of the stands increased to 0% in 2016 and 2017. Conclusion: The instrument influenced the reduction of risks in the food commercialization.

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Author Biographies

  • Saionara Araújo Wagner, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil

    Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Pelotas (1991), Mestrado em Ciências Veterinárias pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1998) e Doutorado em Ciências Veterinárias pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2003). Atualmente é professora pesquisadora da FAculdade de Veterinária da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, UFRGS, e no Curso de Graduação Tecnológica em PLanejamento e Gestão para o Desenvolvimento Rural do Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural da mesma Universidade. Tem experiência na área de Desenvolvimento Rural, com ênfase em Desenvolvimento Territorial, atuando principalmente nos seguintes temas: agricultura familiar, Indicção Geográfica, agroindústria familiar, sistemas de produção animal, desenvolvimento e extensão rural.

  • Cesar Augusto Marchionatti Avancini, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil

    Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Santa Maria (1984), graduação em Bacharelado em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1990), graduação em Licenciatura em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1991), mestrado em Medicina Veterinárias pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1995) e doutorado em Ciências Veterinárias pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2002). Atuou como médico veterinário autônomo e como sanitarista no serviço público. Atualmente é professor Associado da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Atua como orientador no pós-graduação Lato Sensu e Stricto Sensu. Tem experiência na área de Medicina Veterinária, com ênfase em Saúde Animal (Profilaxia Médico-Veterinária, Ecologia aplicada à Medicina Veterinária, Higiene Médico-Veterinária, Higiene em ambientes de manipulação de alimentos de origem animal), atuando principalmente nos seguintes temas: plantas medicinais/extrações vegetais na Medicina Veterinária; Medicina Veterinária Preventiva: controle de infecção nos ambientes de saúde e de produção animal; Saúde Pública; utilização de plantas condimentares na conservação de alimentos de origem animal; Desenvolvimento Sustentável: produção animal em sistemas agroecológicos/orgânicos.

Published

2019-08-30

Issue

Section

Experience report

How to Cite

The “prior communication” with exhibitors of cheese and meat sausages at the Family Farming Fair/RS: a health education tool for the use of Sanitary Surveillance in mass events. (2019). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 7(3), 73-79. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01307