Development of nutritional labeling of packaged products sold at the agroecological street market of Rio de Janeiro State University: valorization of artisanal production and health promotion

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01859

Keywords:

Agroecological Market; Family Farmers; Health Surveillance; Nutrition Labeling; Inclusive Sanitary Standards

Abstract

Introduction: It is an experience report based on the demand of family farmers of the agroecological street market (FAU) of Rio de Janeiro State University (UERJ) to adapt the labels of their products and on the understanding that this action collaborates with more conscious food choices and productive and social inclusion. Objective: To contribute to the valorization of artisanal production and to promote consumers’ health through the adequacy of the nutritional labeling of packaged products sold at FAU. Method: The study was carried out in three stages: 1) Qualitative research: to fnd out what foods were sold at FAU between August 2017 and August 2018; 2) Quantitative research: to know the quantity of food sold; 3) Selection of foods and analysis of general and nutritional labeling by current legislation. Results: The most sold products in the evaluated period  were, in units: bananada (114), flours of vegetable origin (63), jellies (44), fruit jams (41), and chewy dried banana (39). No product
had adequate general labeling, and nutrition labeling was non-existent. However, bananada and chewy dried banana complied with the legislation because of the size of their package (< 100 cm2). Nutritional labels for green banana, eggplant, okra flours, banana, guava, jackfruit, and orange jams were prepared. Conclusions: The interaction with the farmers and the construction of nutritional labels allowed a critical reflection of this process. It was possible to recognize the challenges and propose alternatives to facilitate the transmission of nutrition labeling, understanding that information is an essential instrument for making more conscious, safer, and healthier decisions.

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Author Biographies

  • Juliana Pereira Casemiro, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Professora Adjunta no Instituto de Nutrição da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (INU/UERJ). Professora colaboradora do Programa de Pós Graduação em Segurança Alimentar e Nutricional da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (PPGSAN/UNIRIO) Doutora em Educação em Ciência e Saúde pelo NUTES/UFRJ (2013). Possui Mestrado em Saúde Pública ENSP/FIOCRUZ (2006), Especialização em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública - ENSP/FIOCRUZ (2004) e graduação em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (2001). Tem experiência na área de Nutrição em Saúde Pública e Segurança Alimentar e Nutricional. Integra o Núcleo Executivo do Fórum Brasileiro de Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional.

  • Nathália Moura-Nunes, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ (2004), mestrado (2008) e doutorado (2013) em Ciência de Alimentos pela UFRJ. Atualmente é Professora Adjunta da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), consultora adhoc do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ) e revisora dos periódicos "International Journal of Food Science and Technology", "Food Research International" e "Journal of Food Processing and Preservation". Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Bioquímica Nutricional, Bioquímica de Alimentos e Tecnologia de alimentos atuando principalmente nos seguintes temas: metabolismo e bioatividade de compostos fenólicos e cafeína no organismo humano e em modelos animais; compostos bioativos em alimentos e desenvolvimento e caracterização de produtos de panificação adicionados de matrizes alimentares ricas em compostos bioativos.

  • Ana Elizabeth Cavalcante Fai, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Doutora em Ciência de Alimentos, com Área de Concentração em Bioquímica, pela Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP (2011), Mestre em Nutrição, com Área de Concentração em Ciência de Alimentos, pela Universidade Federal de Pernambuco - UFPE (2008), Graduada em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará - UFC (2005). Pós Doutoramento na Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro - UNIRIO (2015). Experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em: Identificação, quantificação, caracterização e aproveitamento de resíduos vegetais para fins tecnológicos e biotecnológicos; Aproveitamento de resíduos no contexto da Economia Circular; Produção, caracterização e aplicação de filmes biodegradáveis e ativos a partir de resíduos agroindustriais; Microbiologia e biotecnologia de alimentos (segurança de alimentos; screening microbiano; leveduras probióticas; ingredientes prebióticos; compostos antimicrobianos); Otimização estatística de bioprocessos. É Professora Adjunta do Departamento de Nutrição Básica e Experimental, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro - UERJ (desde 2015) e Docente Permanente do Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição - PPGAN/UNIRIO - área de Ciência de Alimentos (desde 2017). É bolsista de produtividade cientifica PROCIÊNCIA da UERJ (2019 - atual).

Published

2021-11-30

Issue

Section

Experience report

How to Cite

Development of nutritional labeling of packaged products sold at the agroecological street market of Rio de Janeiro State University: valorization of artisanal production and health promotion. (2021). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 9(4), 94-101. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01859