Data analysis of the Water Quality Surveillance Information System for Human Consumption (Sisagua) in the state of Amazonas, 2016-2020

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01936

Keywords:

Water; Water Supply; Basic Sanitation; Public Health Surveillance; Public Policy; Information Systems

Abstract

Introduction: The evaluation of water quality parameters is fundamental for public health and disease prevention in the population. Objective: To perform an analysis of surveillance data of chemical, physical, and microbiological parameters to evaluate the quality of water for human consumption in the  State of Amazonas, based on the Information System of Water Quality Surveillance for Human Consumption (Sisagua). Method: An exploratory-descriptive study based on quantitative research was carried out to analyze quality of human consumption water and chemical, physical, and microbiological parameters, measured in water samples in the State of Amazonas, from 2016 to 2020. Nonparametric statistical tests were performed to compare differences in the proportion of each category and adequacy according to the geographic microregion. Results: Inland micro-regions have a lower proportion of municipalities with data recording of water quality parameters. The water samples from the microregion of the capital presented lower free residual chlorine content, higher fluoride concentration, and higher values for apparent color and turbidity. Trend analyses showed improvements in parameters for apparent color in samples obtained in the capital microregion and, for free residual chlorine, total coliforms and Escherichia coli in water samples collected in the interior of Amazonas. Conclusions: There were differences in the profle of chemical, physical, and microbiological parameters of the samples evaluated according to the locality. The need for improvements in the management of water quality surveillance is emphasized, especially related to looking carefully at the actions of analysis and supervision in the State of Amazonas.

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Author Biographies

  • André Bento Chaves Santana, Instituto de Saúde e Biotecnologia (ISB), Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Coari, AM, Brasil

    Sou nutricionista e doutor em Nutrição Humana Aplicada pela USP (2018). Possuo diplomas de bacharelado em Ciências Fundamentais Para a Saúde (2012) e mestrado em Ciências Morfofuncionais pela USP (2014). Tenho experiência como pesquisador na área de Nutrição Social, com ênfase na análise de dados sobre inquéritos alimentares, avaliação do consumo alimentar de populações e avaliação de indicadores de Segurança Alimentar e Nutricional. Na área de pesquisa biomédica, trabalhei em pesquisas envolvendo Imunologia e Cardiologia, de modo a investigar o papel da inflamação no microambiente tumoral e nas alterações cardiovasculares. Em 2019, assumi o cargo efetivo de Professor Adjunto A - Nível 1, junto ao Instituto de Saúde e Biotecnologia da Universidade Federal do Amazonas.

  • Amanda Forster Lopes, Instituto de Saúde e Biotecnologia (ISB), Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Coari, AM, Brasil

    Possui graduação em Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Unesp (2010), Título de Especialista pelo Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Criança e do Adolescente - Área de Concentração Oncologia Pediátrica da Universidade Federal de São Paulo - Unifesp (2013), mestre (2015) e doutora (2018) em Ciências, área de concentração: Saúde, Ciclos de Vida e Sociedade pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo - USP. Atualmente é professora do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas (UFAM).

  • Abinadabis Parentes Mendes, Instituto de Saúde e Biotecnologia (ISB), Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Coari, AM, Brasil

    Licenciado em Química pela Universidade do Estado do Amazonas - UEA - 2015. Especialista em Ensino de Química pela Faculdade UNICA de Ipatinga - MG. Técnico de Biodiagnóstico pelo centro de Educação Tecnológica do amazonas- CETAM - 2009.

  • Klenicy Kazumy de Lima Yamaguchi, Instituto de Saúde e Biotecnologia (ISB), Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Coari, AM, Brasil

    Professora Adjunta no Instituto de Saúde e Biotecnologia da Universidade Federal do Amazonas (ISB/UFAM), em Coari - Amazonas. Bacharel em Química pela Universidade Federal do Amazonas (2010) e em Farmácia pelo Centro Universitário Nilton Lins (2008). Possui Mestrado (2011) e Doutorado (2015) em Química pela Universidade Federal do Amazonas. Pesquisadora do Grupo de Pesquisa em Química de Biomoléculas da Amazônia (Q-BiomA) e no Núcleo de Estudos em Saúde das Populações Amazônicas(NESPA). Atua nas áreas de Química de Produtos Naturais, principalmente relacionados a resíduos de frutas Amazônicas, óleos essenciais e caracterização química de substâncias fenólicas. Realiza projetos de Pesquisa e Extensão relacionadas ao Ensino de Química com projetos de intervenção utilizando práticas experimentais e valorização de saberes tradicionais.

Published

2021-11-30

Issue

Section

Articles

How to Cite

Data analysis of the Water Quality Surveillance Information System for Human Consumption (Sisagua) in the state of Amazonas, 2016-2020. (2021). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 9(4), 25-34. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01936