Trichological analysis of guard hairs of Mus musculus, Rattus rattus e Rattus norvegicus (Rodentia: Muridae) applied to research and identification in food

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269x.02009

Keywords:

Food Inspection, Foreign Matter, Light Filth, Health Risk, Synanthropic Rodents

Abstract

Introduction: Rodents are among the most important pests in the world and when these individuals or their fur are found in food, they are considered foreign matter indicative of health risk. On the other hand, the presence of human and other mammalian hair is considered indicative of failures in good practices. Thus, the characterization of the hair
of synanthropic rodents and its differentiation from other mammal species are relevant and necessary. Objective: To characterize the microstructural patterns of guard hairs of the three main species of rodents that infest food storage environments and to present a proposal for a protocol for the trichological analysis of isolated hairs. Method: Hair samples were plucked from collected specimens of the rodent species Mus musculus, Rattus rattus and Rattus norvegicus. Intact guard hairs were selected for the preparation of slides for observation of the  microstructure. In total, 20 guard hairs were analyzed for the characterization of medullary patterns and 91 guard hair cuticular impressions were examined for the characterization of cuticular
patterns. Results: It was observed that M. musculus presented alveolar medulla and losangic cuticle with variations in the shape and size of the scales. R. rattus and R. norvegicus presented reticulated medulla and losangic cuticle, also with variations. A protocol with an identification fluxogram was presented for the analysis of the studied hairs. Conclusions: The hairs of the studied synanthropic rodent species can be differentiated from other mammalian species of health interest by the presence of alveolar and reticulated medullary patterns in the guard hair shield. For the studied species, only the medullary pattern of the guard hair shield confers a diagnostic character.

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Author Biographies

  • Cinthia Iara Aquino, Núcleo de Ciências Químicas e Bromatológicas, Centro de Laboratório Regional de Ribeirão Preto, Instituto Adolfo Lutz, Ribeirão Preto, SP, Brasil

    Possui graduação em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2008), graduação em Bacharelado em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2011), especialização em Gestão Integrada da Qualidade, Meio Ambiente, Segurança e Saúde no Trabalho e Responsabilidade Social pelo Centro Universitário SENAC (2014) e mestrado em Sanidade, Segurança Alimentar e Ambiental no Agronegócio no Instituto Biológico de São Paulo. Atualmente é Pesquisador Científico I no Instituto Adolfo Lutz - Laboratório Central. Atua na área de Saúde Pública e bromatologia com ênfase em Microscopia de Alimentos, principalmente nos seguintes temas: análise microscópica de alimentos, bebidas e águas, identificação de elementos histológicos (composição e fraudes), pesquisa de matérias estranhas e legislação de alimentos.

  • Juliana Quadros, Setor Litoral, Universidade Federal do Paraná, Matinhos, PR, Brasil

    Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Paraná (1993), mestrado em Zoologia pela Universidade Federal do Paraná (1998) e doutorado em Zoologia pela Universidade Federal do Paraná (2002). Atualmente é Professora da Universidade Federal do Paraná, setor Litoral. Atuou como consultora ambiental e professora adjunta e pesquisadora da Universidade Tuiuti do Paraná. Quanto a experiência na área de consultoria ambiental, realizou estudos para a elaboração de planos de manejo e avaliação ambiental de unidades de conservação e estudos de impacto ambiental de empreendimentos diversos, especialmente no estado do Paraná. Quanto a experiência na área de ensino, é professora no ensino superior desde 2001 ministrando disciplinas de diversas áreas da Biologia para cursos de bacharelado, licenciatura e tecnólogos em Ciências Biológicas, Biotecnologia, Educação Física, Biomedicina, Nutrição, entre outros. De 2005 a 2009 foi gestora acadêmica, ocupando os cargos de coordenadora dos cursos de Ciências Biológicas e de Biotecnologia e Bioprocessos. Ainda no ensino superior atuou em projetos de extensão universitária aplicando metodologias participativas nas áreas de saúde, ensino de ciências e biologia e desenvolvimento sustentável. Atualmente leciona e orienta no Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Territorial Sustentável da UFPR, Setor Litoral; e no PPG em Zoologia, Setor de Ciências Biológicas. Na pesquisa, dá ênfase à compreensão das relações entre populações humanas e unidades de conservação, bem como à mastozoologia, mais especificamente a estudos com lontras, ecologia alimentar de espécies carnívoras e identificação microscópica de pelos de mamíferos. Seus estudos estão concentrados em áreas de Floresta Atlântica.

Published

2022-05-31

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Section

Articles

How to Cite

Trichological analysis of guard hairs of Mus musculus, Rattus rattus e Rattus norvegicus (Rodentia: Muridae) applied to research and identification in food. (2022). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 10(2), 42-49. https://doi.org/10.22239/2317-269x.02009