Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais

Authors

Keywords:

Hygienic and Sanitary Conditions; Butcher’s Shop; Processed Meats

Abstract

Introduction: In the city of Uberlândia (MG), meat retailers are classified in categories A, B and C and depending on the classification/activity category they must comply with requirements regarding structure and procedures. Objective: To verify the hygienic-sanitary conditions of these establishments after their regulation in the city of Uberlândia. Method: Inspection documents from the months of December/2015 to January/2016 from 14 butcher’s shops category A that requested health permits. Results: Results were divided in 5 blocks: building situations and conditions; equipment and utensils; production, handling and sales personnel; storage and display of industrialized products; production and exhibition of handmade products The blocks that showed the lowest occurrence of non-conformities were those related to physical structure (22.5%), equipment and utensils (18.3%) and personnel in production, handling and sale (28.6%). Conclusions: It is concluded that the hygienic sanitary conditions of butcher’s shops category A in the city of Uberlândia had few non-conformities regarding structures and great deficiency related to the procedures.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Katiuce Aparecida de Oliveira, Vigilância Sanitária, Uberlândia, MG, Brasil

    Mestra em ciência e tecnologia de alimentos pelo Instituto Federal do Triângulo Mineiro (2017), especialista em Gestão da segurança de alimentos (SENAC, 2016) e direito Público em direito sanitário (AVM faculdade Integrada, 2016) e Graduada em Tecnologia em alimentos pelo Instituto Federal do Triângulo Mineiro (2013). Atualmente é técnico em alimentos atuando na vigilância sanitária da Prefeitura Municipal de Uberlândia. Possui experiência na área de docência em gestão da qualidade e na área de Ciência e tecnologia de alimentos com enfase no processamento de leite em pó e leite UHT, controle de qualidade dos alimentos, conservação e segurança dos alimentos. Atua nos seguintes temas: atuando principalmente nos seguintes temas: segurança alimentar, produtos dispensados de registro, minicurso, rotulagem e rotulagem de alimentos.

  • Eliane Cristina Lombardi, Vigilância Sanitária, Uberlândia, MG, Brasil

    Graduação em Engenharia de Alimentos pelo Centro Universitário da Fundação Educacional de Barretos (2009). Possui pós- graduação Latu sensu em Biotecnologia, Qualidade e Segurança Alimentar pela Faculdades Pitágoras Uberlândia e Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Federal do Triângulo Mineiro - IFTM. Atualmente atuo como técnica de fiscalização sanitária na Prefeitura Municipal de Uberlândia. Apresenta experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Engenharia de Alimentos. Ministrei aulas no curso técnico em alimentos e em cursos de manipuladores de alimentos.

  • Renata Almeida Noronha, Vigilância Sanitária, Uberlândia, MG, Brasil

    Especialista em biotecnologia, qualidade e segurança alimentar na área de ciência e tecnologia de alimentos pela Faculdade Pitágoras de Uberlândia Minas Gerais (2014). Graduado em Tecnologia em Alimentos pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro - IFTM (2009). Atualmente é técnico de fiscalização sanitária - especialidade alimentos atuando na vigilância sanitária da Prefeitura de Uberlândia. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos com ênfase em Controle de qualidade de alimentos, Conservação e Segurança dos Alimentos.

Published

2020-11-30

How to Cite

Evaluation of hygienic-sanitary conditions of butcher’s shops in Uberlândia, Minas Gerais. (2020). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 8(4), 108-115. https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/1511

Similar Articles

1-10 of 198

You may also start an advanced similarity search for this article.