Quilombolas: honey production in family beekeeping in the Ribeira Valley, São Paulo

Authors

  • Cristiane Bonaldi Cano Instituto Adolfo Lutz (IAL), São Paulo, SP Author http://orcid.org/0000-0001-9807-7417
  • Cynthia Fernandes Pinto da Luz Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP Author
  • Angela Maria da Silva Corrêa Pando Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP Author
  • Luciano Mauricio Esteves Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP Author
  • Maria Amelia Vitorino Cruz Barros Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP Author
  • Laura Benitez Bosco Instituto de Botãnica Author
  • Iara Rossi Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP Author
  • Marcos Roberto Viotti Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP Author
  • Altair de Matos Pereira Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP Author
  • Emiliana Gomes Ferigolli Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP Author

DOI:

https://doi.org/10.3395/2317-269x.00428

Keywords:

Honey, Quilombolas Communities, Family Beekeeping

Abstract

Family beekeeping (small-scale beekeeping) is an essential activity for economic and ecological farming systems (with its contribution to pollination), which aims to bring social inclusion, fixed income, and sustainable ecological bases. This study aimed to identify the current profile of honey production in five quilombolas communities in the São Paulo Ribeira Valley (Cangume, Pilões, Piririca, Porto Velho, and Ribeirão Grande/Terra Seca), with reference to the social and environmental aspects as well as beekeeping practices. The results suggest that the social aspects of family beekeeping can be considered a second income. In these communities, however, sanitation problems, including lack of potable water resources and mining contamination, differ between communities. With the study of georeferencing, we were able to establish local environmental conditions, which served as the basis for the floristic inventory of 85 plant species distributed in 32 botanical families. The analyses of air temperature and relative humidity and honey humidity indicated that the honey was influenced by climatic conditions and the processes adopted, since the measures of pH and EC suggest a correlation with the botanical origin of honeys. Professional training in maroon communities allowed an awareness of the quality and composition of honey.

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Author Biographies

  • Cristiane Bonaldi Cano, Instituto Adolfo Lutz (IAL), São Paulo, SP
    Pesquisadora Científica VI , especialista em análise físico-química de mel, do Núcleo de Química, Sensorial de Alimentos- Centro de Alimentos ,
  • Cynthia Fernandes Pinto da Luz, Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP
    Pesquisadora Científica, Núcleo de Pesquisa de Palinologia, Núcleo d Pesquisa de Palinologia
  • Angela Maria da Silva Corrêa Pando, Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP
    Pesquisadora Científica, Núcleo de Pesquisa de Palinologia, Núcleo d Pesquisa de Palinologia
  • Luciano Mauricio Esteves, Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP
    Pesquisador Científico, Núcleo de Pesquisa de Palinologia, Núcleo d Pesquisa de Palinologia
  • Maria Amelia Vitorino Cruz Barros, Instituto de Botânica (IBOT), São Paulo, SP
    Pesquisadora Científica, Núcleo de Pesquisa de Palinologia, Núcleo d Pesquisa de Palinologia
  • Laura Benitez Bosco, Instituto de Botãnica
    Mestranda em Biodiversidade Vegetal e Meio Ambiente, Instituto de Botânica
  • Iara Rossi, Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP
    Analista de Gestão organizacional- Grupo de Formação e Capacitação profissional -Gerencia de Formação de pesquisa e arcevo
  • Marcos Roberto Viotti, Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP
    Tecnico de Análista, gerencia de campo
  • Emiliana Gomes Ferigolli, Fundação Instituto de Terras do Estado de São Paulo "José Gomes da Silva"(ITESP), São Paulo, SP
    Coordenadora do Projeto-Analista de Desenvolvimento Agrário- Grupode sistemas produyivos. Gerencia de produção e vendas

Published

2015-11-27

Issue

Section

Articles

How to Cite

Quilombolas: honey production in family beekeeping in the Ribeira Valley, São Paulo. (2015). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 3(4), 3-10. https://doi.org/10.3395/2317-269x.00428