Hygienic-sanitary conditions of state schools cafeterias in town of Palmeira das Missões, Rio Grande do Sul

Authors

  • Daiane Piovesan Verdum Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author
  • Juliane Pereira da Silva Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author
  • Fernanda Copatti Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author
  • Maiara Batista Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author
  • Larissa Santos Pereira Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author
  • Vanessa Ramos Kirsten Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author
  • Carla Cristina Bauermann Brasil Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS Author

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.00960

Keywords:

School Food, Good Food Handling Practices, Food Legislation, Food Quality, Sanitary Surveillance

Abstract

Introduction: Food marketing within schools’ cafeterias needs hygienic and sanitary conditions control, from the beginning of production to the food final distribution, ensuring the offered product’s sanity. Objective: This study aimed to evaluate the level of suitability of state schools’ cafeterias in Palmeira das Missões (Rio Grande do Sul) about good food handling practices. Method: The hygienic-sanitary conditions diagnostic was carried out by using the verification list pertaining to Ordinance 817, from May 10th, 2013, which has an evaluation instrument that reinforces hygienic and sanitary aspects of the greatest impact to health. Results: From the six cafeterias studied the average suitability was of 17.05%, thus under the recommended from scientific literature. The category that has the biggest suitability percentage referred to urban vectors and pest integrated control (55.56%). Conclusions: The other categories studied presented less than 35.00% of suitability. Therefore, the studied state schools’ cafeterias are not able to safely produce and distribute food to students, according to sanitary legislation, and also adaptations are needed in order to improve the quality of the food offered.

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Author Biographies

  • Daiane Piovesan Verdum, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Nutricionista.
  • Juliane Pereira da Silva, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria.
  • Fernanda Copatti, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria.
  • Maiara Batista, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria.
  • Larissa Santos Pereira, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria.
  • Vanessa Ramos Kirsten, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Professora Adjunta Nível III da Universidade Federal de Santa Maria. Atualmente é Coordenadora do Curso de Nutrição (Campus - Palmeira das Missões), docente pelo Departamento de Alimentos e Nutrição (UFSM/PM) e do Programa de Pós-Graduação em Gerontologia da UFSM. Doutora pelo Programa de Pós-Graduação em Saúde da Criança e do Adolescente da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Mestre em Medicina e Ciências da Saúde pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Especialista em Alimentação e Nutrição na Atenção Básica pela Escola Nacional de Saúde Pública (ENSP/FIOCRUZ) e Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade do Vale do Rio do Sinos (UNISINOS). Graduou-se Nutricionista pelo Centro Universitário Franciscano (UNIFRA). Foi professora assistente dos Cursos de Nutrição da Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA) e do Centro Universitário Franciscano (UNIFRA). Atua principalmente na área: Saúde do Adolescente e Políticas Públicas de Alimentação e Nutrição.
  • Carla Cristina Bauermann Brasil, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Palmeira das Missões, RS
    Possui graduação em Nutrição pelo Centro Universitário Franciscano, especialização em Qualidade de Alimentos pelo Centro Brasileiro de Estudos Sistêmicos, licenciatura pelo Programa Especial de Graduação de Formação de Professores para a Educação Profissional, mestrado e Doutorado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) na linha de pesquisa Qualidade de Alimentos. Atua como docente do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria - campus Palmeira das Missões e participa de projetos e atividades acadêmicas nas áreas de nutrição e ciência e tecnologia de alimentos, com ênfase em ferramentas para controle da qualidade, segurança dos alimentos e gerenciamento de Unidades de Alimentação e Nutrição.

Published

2017-11-30

Issue

Section

Articles

How to Cite

Hygienic-sanitary conditions of state schools cafeterias in town of Palmeira das Missões, Rio Grande do Sul. (2017). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 5(4), 17-23. https://doi.org/10.22239/2317-269X.00960

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