Detection of parasites in Alaska walleye pollock (Gadus chalcogrammus Pallas, 1814) fillets marketed in São Paulo, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01304

Keywords:

Fish, Gadus chalcogrammus, Theragra chalcogramma, Public Health Surveillance, Food Safety

Abstract

Introduction: Walleye pollock is the most caught fish worldwide and has been imported by Brazil as frozen fillets. This fish has its own parasitic fauna; however, the presence of parasites in the musculature may cause implications for food safety and repulsiveness. Objective: This work aimed to investigate and report the presence of parasite groups in commercial samples of frozen fillets of walleye pollock concerning the potential risk to human health and control methods. Method: A total of 44 samples of frozen fillets of walleye pollock collected from the retail trade of the metropolitan area of São Paulo were analyzed and the larval forms were isolated by dissection and observed under a stereoscopic and optical microscope. Results: One hundred thirty-three dead parasites were found from 68% of the samples. Trypanorhyncha cestodes were detected more frequently (88%), followed by nematodes from the anisakid group (Anisakidae/Raphidascaididae) (11%) and acanthocephalan (1%). Among them, anisakid has zoonotic potential, if ingested alive, and allergenic potential even after thermal processing. Conclusions: This is the first report of the presence of parasitic forms in commercial samples of walleye pollock fillets and the results alert to the need for improvements in relation to Good Practices in the production chain and the need for greater attention on the allergenic potential related to the consumption of these parasites on frozen fish fillets.

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Author Biographies

  • Cinthia Iara de Aquino, Núcleo de Morfologia e Microscopia, Centro de Alimentos, Instituto Adolfo Lutz Central, São Paulo, SP, Brasil

    Possui graduação em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2008), graduação em Bacharelado em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2011), especialização em Gestão Integrada da Qualidade, Meio Ambiente, Segurança e Saúde no Trabalho e Responsabilidade Social pelo Centro Universitário SENAC (2014) e mestrado em Sanidade, Segurança Alimentar e Ambiental no Agronegócio no Instituto Biológico de São Paulo. Atualmente é Pesquisador Científico I no Instituto Adolfo Lutz - Laboratório Central. Atua na área de Saúde Pública e bromatologia com ênfase em Microscopia de Alimentos, principalmente nos seguintes temas: análise microscópica de alimentos, bebidas e águas, identificação de elementos histológicos (composição e fraudes), pesquisa de matérias estranhas e legislação de alimentos.

  • Maria Aparecida Moraes Marciano, Núcleo de Morfologia e Microscopia, Centro de Alimentos, Instituto Adolfo Lutz Central, São Paulo, SP, Brasil

    Pesquisador Científico e Diretor Técnico I do Núcleo de Morfologia e Microscopia do Centro de Alimentos do Instituto Adolfo Lutz, Laboratório Central/SP. Doutorado em andamento no Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, Mestre em Protozoologia pela Universidade de São Paulo, possui especialização (aprimoramento ) em Técnicas Avançadas em Análises Clínicas pelo Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Guarulhos (2003). Tem experiência na área de Microscopia de Alimentos, com ênfase em qualidade e sanidade de alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: sujidades em alimentos, padrão de identificação histológica dos alimentos, diagnostico e padronização de novas técnicas de detecção molecular de parasitos em alimentos e água.

  • Augusta Mendes da Silva, Núcleo de Morfologia e Microscopia, Centro de Alimentos, Instituto Adolfo Lutz Central, São Paulo, SP, Brasil

    Especialização em Biossegurança para Laboratórios de Saúde Pública pela FIOCRUZ- RJ, graduação em Ciências Biológicas pela Universidade de Guarulhos. Atualmente é Pesquisador Científico IV do Instituto Adolfo Lutz. Tem experiência na área de Saúde Coletiva, com ênfase em Microscopia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Saúde Pública, Biossegurança Laboratorial, atuação na pesquisa de matérias estranhas e qualidade de alimentos e água.

  • Márcia Nogueira Dimov, Núcleo de Morfologia e Microscopia, Centro de Alimentos, Instituto Adolfo Lutz Central, São Paulo, SP, Brasil

    Possui graduação em Farmácia e Bioquímica pela Universidade de São Paulo (1983), mestrado e doutorado em Ciências dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (2000) e (2007). Atualmente é pesquisador científico V do Instituto Adolfo Lutz. Tem experiência na área de Saúde Coletiva, com ênfase em Saúde Pública, atuando principalmente nos seguintes temas: trigo, análise microscópica, fragmentos de insetos, sujidades leves e segurança alimentar.

Published

2019-08-29

Issue

Section

Articles

How to Cite

Detection of parasites in Alaska walleye pollock (Gadus chalcogrammus Pallas, 1814) fillets marketed in São Paulo, Brazil. (2019). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 7(3), 46-52. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01304

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