Microbiological quality evaluation of dehydrated infant formulas after reconstitution and during storage in the lactary of a University Hospital

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01393

Keywords:

Infant Formulas, Lactary, Microbiological Analysis, Quality Control

Abstract

Introduction: Infant formulas (IF) fail to reproduce the immunological and digestibility properties of breast milk; however, they can meet the estimated nutritional needs when breastfeeding is prevented. Being rich in nutrients, artificial milk is an environment conducive to the growth of microorganisms. Objective: To perform microbiological analysis of IF intended for infants prepared in the lactary of a University Hospital of Rio de Janeiro, after reconstitution and storage. Method: 60 samples of IF reconstituted lactary were collected, immediately after preparation (time 0 h) and after 18 h storage under refrigeration (< 5°C), in two different shifts A and B. The Most Probable Number (MPN) for coliform growth at 35°C and 45°C and Plate Count of Bacillus cereus were calculated, and coagulase positive Staphylococcus (SCP) and qualitative analysis of the presence of Salmonella spp. were performed. Results: IF showed values of coliforms with growth at 35°C < 0.3 MPN /mL and B. cereus and SCP < 1 Colony Forming Unit (CFU)/mL, in addition to absence of Salmonella spp./25 mL at both times studied. Conclusions: There was no growth of the analyzed microorganisms in 100% of the samples, probably due to the adequate training of the food handlers of the studied hospital.

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Author Biographies

  • Thamires Chrispim de Souza Carvalho Giangiarulo, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Graduanda em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Microbiologia.

  • Alfredo da Silva Martins, Hospital Universitário Pedro Ernesto, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ, Brasil, Brasil

    Graduado em Farmácia pela Universidade Grande Rio (1998), MBA em Gestão pela Qualidade Total pela UFF (2004), Especialização em Gestão de Saúde pelo Instituto de Medicina Social da UERJ (2006) e Gestão da Inovação em Saúde pelo Instituto Butantan (2015). Atualmente é servidor da UERJ, lotado no Laboratório de Bacteriologia Clínica (LABAC) do Hospital Universitário Pedro Ernesto (HUPE), realizando análises microbiológicas para o controle da qualidade de água de abastecimento e de diálise, formulação láctea, nutrição enteral, alimentos e artigos médicos. Atuou como Gerente da Qualidade na Clinica de Hemoterapia Ltda, sendo responsável pelo Setor da Qualidade, execução e supervisão do controle da qualidade de hemocomponentes, elaboração da documentação do Sistema de Gestão Qualidade, gerenciamento do sistema de monitoramento de temperaturas e das manutenções preventivas e corretivas dos equipamentos, auditorias internas, certificações e relacionamento com órgãos fiscalizadores. Em Junho/2015 passou a exercer a função de Coordenador de Desenvolvimento Estratégico com o intuito de expansão da empresa e novos negócios.

  • Mara Lucia Penna Queiroz, Faculdade de Ciências Médicas, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Possui graduação em Ciências Biológicas, modalidade médica, pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro, mestrado em Ciências (Microbiologia) pela Universidade Federal do Rio de Janeiro e doutorado em Microbiologia (Microbiologia Médica Humana) pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro. É professor associado da Faculdade de Ciências Médicas da Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Tem experiência na área de Microbiologia, com ênfase em Microbiologia Médica e Microbiologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: resistência aos antimicrobianos (enterobactérias, Staphylococcus spp.) e virulência (E. coli, Staphylococcus spp.).

  • Roberta Fontanive Miyahira, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1996), mestrado em Nutrição Humana pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2000) e doutorado em Microbiologia pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (2012). Atualmente é professora associada do Instituto de Nutrição (INU) da Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Ministra a disciplina Microbiologia de Alimentos, Higiene dos Alimentos e Estágio Supervisionado em Ciência dos Alimentos. Tem experiência na área de Nutrição, atuando principalmente nos seguintes temas: higiene de alimentos, controle de qualidade, microbiologia de alimentos e segurança alimentar.

Published

2020-02-27

Issue

Section

Experience report

How to Cite

Microbiological quality evaluation of dehydrated infant formulas after reconstitution and during storage in the lactary of a University Hospital. (2020). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 8(1), 86-90. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01393