Monitoring and evaluation of alternative collective solution for water supply for public schools in Itatiba, SP

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01460

Keywords:

Water Potability, Protozoan, Polymerase Chain Reaction, Sanitation, Child

Abstract

Introduction: Security of water supply is extremely important for public health, especially for school-age children who can stay in schools for five to eight hours a day. Water can contain a variety of contaminants that, at high levels, have been linked to a range of diseases in children. Objective: To evaluate, during 12 months, the quality of well water used as collective alternative supply solutions in 10 public schools in the city of Itatiba (SP). Method: Samples of water from the well, reservoir and drinking water were collected, totaling 100 samples, and chemical, physical, organoleptic and microbiological parameters provided for in Consolidation Ordinance No. 5, of September 28, 2017, Annex XX, were analyzed; additionally, a research was done related to the presence of foreign matter and protozoa Cryptosporidium spp. and Giardia spp. Results: Only three schools presented results in accordance with the legislation; the other had the presence of microorganisms (29.0% of total coliform and 9.0% of E. coli, in the total of analyzed samples), protozoa (15.0%), and of results above the maximum permitted value (MPV) for apparent color (8.0%), turbidity (11.0%), Fe (12.0%), Zn and Pb (5.0%). Conclusions: The results in disagreement with the legislation interfere with the water quality offered in the schools, being associated with the lack of investment in well infrastructure and chlorination of the water. It is also observed a differential in the school that has partnership with the water treatment company of the municipality. This partnership should be maintained and, if possible, expanded to other schools.

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Author Biographies

  • Paulo Henrique Leuteviler Pereira, Centro de Laboratório Regional de Campinas, Instituto Adolfo Lutz (CLR/IAL), Campinas, SP, Brasil

    Possui graduação em Bacharelado em Química com Atribuições Tecnológica pelo Instituto de Química de São Carlos - Universidade de São Paulo (2005) e mestrado em Ciências (Química Analítica) pelo Instituto de Química de São Carlos - Universidade de São Paulo (2010). Atualmente é pesquisador científico I do Instituto Adolfo Lutz.

  • Maria Aparecida Moraes Marciano, Centro de Alimentos, Instituto Adolfo Lutz Central (IAL), São Paulo, SP, Brasil

    Pesquisador Científico e Diretor Técnico I do Núcleo de Morfologia e Microscopia do Centro de Alimentos do Instituto Adolfo Lutz, Laboratório Central/SP. Doutor em Doenças Tropicais e Saúde Internacional pelo Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, Mestre em Protozoologia pela Universidade de São Paulo, possui especialização (aprimoramento ) em Técnicas Avançadas em Análises Clínicas pelo Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Guarulhos (2003). Tem experiência na área de Microscopia de Alimentos, com ênfase em qualidade e sanidade de alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: sujidades em alimentos, padrão de identificação histológica dos alimentos, diagnostico e padronização de novas técnicas de detecção molecular de parasitos em alimentos e água.

  • Vitor Lacerda Sanches, Instituto de Química, Universidade Estadual de Campinas (Unicamp), Campinas, SP, Brasil

    Graduado em Bacharelado em Química (USP- FFCLRP) e mestrado em Química Analíitca (IQ-UNICAMP). Possui experiência em química analítica - atuando principalmente nos seguintes temas: F AAS, GF AAS, ICP OES, visando a determinação dos teores totais, bioacessibilidade e biodisponibilidade de nutriente inorgânicos em amostras alimentícias - e síntese orgânica, atuando no desenvolvimento de moléculas com atividade biológica.

  • Elaine Marra de Azevedo Mazon, Centro de Laboratório Regional de Campinas, Instituto Adolfo Lutz (CLR/IAL), Campinas, SP, Brasil

    Possui graduação em Farmácia-Bioquímica pela Universidade Federal de Alfenas (1993). Especialização em Saúde Pública pela Faculadade de Ciências Médicas da Unicamp (1999). Doutorado em Ciência dos Alimentos pela Faculdade de Engenharia de Alimentos da Unicamp (2013). Atualmente é Pesquisador Científico e Diretor Técnico do Núcleo de Ciências Químicas e Bromatológicas do Centro de Laboratório Regional do Instituto Adolfo Lutz Campinas III. Tem experiência na área de Ciência dos Alimentos com ênfase em Análise de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Espectrometria Atômica ( F AAS e GF AAS) , análise de elementos inorgânicos em alimentos, análises Físico-química de alimentos, legislação e rotulagem.

Published

2020-05-28 — Updated on 2020-10-15

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How to Cite

Monitoring and evaluation of alternative collective solution for water supply for public schools in Itatiba, SP. (2020). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 8(2), 122-133. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01460 (Original work published 2020)

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