Occurrence of bromate in water intended for human consumption

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269x.02015

Keywords:

Bromate, Water for Human Cosumption, Water Contamination Control, Health Surveillance

Abstract

Introduction: Bromate is mutagenic and a probable carcinogen in humans. It usually does not occur in water for human consumption, but contamination can occur by industrial wastewater and in the disinfection process by ozonization (if bromide is present) or by the use of hypochlorite solution of unsatisfactory quality. Objective: Describe bromate
concentrations in the water supply of 89 municipalities in the state of São Paulo (Brazil), the physicochemical profiles of the waters in which the contaminant occurs, and a joint action between the Public Health Laboratory, the Sanitary Surveillance Regional Group and two Sanitary Surveillance of municipalities where important levels of bromate were found. Method: 4,853 samples were analyzed in 21 physicochemical parameters (including bromate concentration) and 2 microbiological parameters. For multivariate analysis, 4 demographic parameters were included. Results: Bromato was found in 224 samples (4.6% of the total) from 17 municipalities. The concentrations ranged between 3 and 199 μg L-1 and 56 samples (1.1% of the total) presented levels above the Maximum Allowed Value. Principal  Component Analysis in these 17 municipalities indicated KBrO3 as the predominant form of contamination. The contamination rates of two municipalities decreased from the availability to the Sanitary Surveillance of reports that included bromate results. Conclusions: The data suggest that the monitoring of bromate concentrations should be included in the routine of the Water Surveillance Program for Human Consumption in the state of São Paulo. The notifications of the Sanitary Surveillance with those responsible for the water supply of two municipalities were important to improve the quality of the water supplied to the population in relation to contamination.

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Author Biographies

  • Sergio Dovidauskas, Centro de Laboratório Regional, Instituto Adolfo Lutz, Ribeirão Preto, SP, Brasil

    Possui graduação em Bacharelado em Química pelo Instituto de Química da Universidade de São Paulo (1996), Doutorado em Ciências (área de concentração: Química Inorgânica, 2001) e Pós-Doutorado (2001-2002), também pelo IQUSP. No período 2000 a 2003 atuou como Professor Auxiliar na Escola de Engenharia Mauá e nos anos de 2003 e 2004 atuou como Professor Assistente na Universidade de Guarulhos. No final de 2004 ingressou no Instituto Adolfo Lutz - Laboratório Regional de Ribeirão Preto, onde atualmente é Pesquisador Científico VI. Possui experiência nas áreas de Química Analítica (aplicada a amostras de águas e alimentos), Química Inorgânica e Química Supramolecular. São temas frequentes em sua pesquisa: desenvolvimento de métodos para a análise físico-química de águas e alimentos, análise de contaminantes em águas destinadas ao consumo humano, inferência estatística em Química Analítica, eletroquímica, espectroscopia, metaloporfirinas e clusters de rutênio. Atualmente tem se dedicado principalmente à avalição da qualidade da água destinada ao consumo humano e ao desenvolvimento de métodos quimiométricos para tratamento de dados oriundos de análises de águas e alimentos.

  • Isaura Akemi Okada, Centro de Laboratório Regional, Instituto Adolfo Lutz, Ribeirão Preto, SP, Brasil

    Possui graduação em Química (Complementação Tecnológica) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1989) e mestrado pela Coordenadoria de Controle de Doenças da Secretaria de Estado da Saúde (2003). Atualmente é Pesquisador Científico do Instituto Adolfo Lutz - Centro de Laboratório Regional de Ribeirão Preto VI - Núcleo de Ciências Químicas e Bromatológicas. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Bromatologia, atuando principalmente na área de análise físico-química de alimentos e água.

  • Felipe Rodrigues dos Santos, Centro de Laboratório Regional, Instituto Adolfo Lutz, Ribeirão Preto, SP, Brasil

    Possui graduação em Ciências Biológicas - Licenciatura pela Faculdade de Educação São Luís, Jaboticabal/SP (2012) e graduação em Ciências Biológicas - Bacharelado pelo Centro Universitário Barão de Mauá, Ribeirão Preto/SP (2018). Participou de trabalho voluntário em projeto de pesquisa pelo Earthwatch Institute que investiga a saúde dos ecossistemas mundiais de água doce. Participei de projeto de pesquisa como Bolsista de Treinamento Técnico III (FAPESP) no Núcleo de Ciências Químicas e Bromatológicas do Instituto Adolfo Lutz / Laboratório Regional de Ribeirão Preto. Atualmente cursando Pós-Graduação em Educação Especial e Inclusiva.

  • Marina Miyuki Okada, Centro de Laboratório Regional, Instituto Adolfo Lutz, Ribeirão Preto, SP, Brasil

    Possui graduação em Química pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1989). Atualmente é Assistente Téc. Pesq.Cient. e Tecnológica VI do Instituto Adolfo Lutz. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos e Água, com ênfase em Avaliação e Controle de Qualidade de Alimentos e Águas, atuando principalmente nos seguintes temas: qualidade, análise físico-químico de águas e alimentos.

  • Rita de Cássia Briganti, Centro de Laboratório Regional, Instituto Adolfo Lutz, Ribeirão Preto, SP, Brasil

    Possui graduação em Química Industrial pela Universidade de Ribeirão Preto (1981). Possui Curso de Especialização em Gestão Ambiental pela Faculdade Barão de Mauá de Ribeirão Preto-SP (2009). Atualmente é Químico do Instituto Adolfo Lutz. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Avaliação e Controle de Qualidade de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: qualidade, avaliação físico-química, leite, biossegurança e peanuts.

Published

2022-05-31

Issue

Section

Articles

How to Cite

Occurrence of bromate in water intended for human consumption. (2022). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 10(2), 68-76. https://doi.org/10.22239/2317-269x.02015

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