Preparation of reference material for proficiency test for enumeration of Bacillus cereus in milk

Authors

  • Marcelo Luiz Lima Brandão Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author
  • Carla de Oliveira Rosas Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author
  • Silvia Maria Lopes Bricio Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author
  • Juliana de Castro Beltrão da Costa Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author
  • Valéria de Mello Medeiros Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author
  • Marcus Henrique Campino de la Cruz Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author
  • Armi Wanderley da Nobrega Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz Author

DOI:

https://doi.org/10.3395/vd.v2n1.60

Keywords:

Bacillus Cereus, Milk, Reference Material, Test Item, Proficiency Test

Abstract

The participation in proficiency testing (PT) is essential for testing laboratories to prove their technical competence. The aim of this study was to produce a quantitative reference material (RM) for PT containing Bacillus cereus in milk powder. A sterile solution of 10% skim milk containing 100 mM sucrose was contaminated with a B. cereus strain in a specific concentration. The homogenized matrix was distributed into vials and freeze-drying. The batch produced was considered sufficiently homogeneous assigning a target standard deviation of 0.25. The RM was stable at ≤ -70 ºC and (-20 ± 4) ºC for 1,058 and 60 days, respectively. In the evaluation of temperatures for the transport of material, the RM was stable at 4, 25 and 35 ºC during four days. It is  concluded that the batch produced had all the necessary requirements to be used as items of PT.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Marcelo Luiz Lima Brandão, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz
    Setor de Alimentos / Laboratório de Microbiologia de Produtos / Departamento de Microbiologia
  • Carla de Oliveira Rosas, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz
    Setor de Alimentos / Laboratório de Microbiologia de Produtos / Departamento de Microbiologia
  • Silvia Maria Lopes Bricio, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz
    Setor de Alimentos / Laboratório de Microbiologia de Produtos / Departamento de Microbiologia
  • Juliana de Castro Beltrão da Costa, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz
    Setor de Alimentos / Laboratório de Microbiologia de Produtos / Departamento de Microbiologia
  • Valéria de Mello Medeiros, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz
    Setor de Alimentos / Laboratório de Microbiologia de Produtos / Departamento de Microbiologia
  • Marcus Henrique Campino de la Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz

    Coordenador Técnico da Comissão do Programa de Ensaio de Proficiência de Produtos Sujeitos ao Regime de Vigilância Sanitária, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz

  • Armi Wanderley da Nobrega, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde / Fundação Oswaldo Cruz

    Assessoria Técnico Científica, Coordenador Geral da Comissão do Programa de Ensaio de Proficiência de Produtos Sujeitos ao Regime de Vigilância Sanitária, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz

Published

2014-02-27

Issue

Section

Articles

How to Cite

Preparation of reference material for proficiency test for enumeration of Bacillus cereus in milk. (2014). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 2(1), 39-45. https://doi.org/10.3395/vd.v2n1.60

Similar Articles

1-10 of 669

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)