Characterization of quality of raw milk and pasteurized commercialized informally in Colorado do Oeste City, RO, Brazil

Autores/as

  • Edmar Costa Alves Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia (IFRO), Colorado do Oeste, RO Autor/a
  • Aurélio Ferreira Borges Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia (IFRO), Colorado do Oeste, RO Autor/a

DOI:

https://doi.org/10.3395/2317-269x.00704

Palabras clave:

Point of Sale, Legislation, Physicochemical Analysis, Normative Instruction

Resumen

Milk quality can be characterized by physicochemical parameters indicating possible changes in the product properties. The poor quality of milk may affect human health and compromise the shelf life of the product. The objective of this study was to characterize the physicochemical quality of milk and to perform reductase testing of twenty four samples of raw milk and of twelve samples of pasteurized milk being informally commercialized in the city of Colorado do Oeste, RO. The density, the cryoscopic index, the fat (using the method of Gerber), the acidity (in Dornic degrees), and the defatted solids (SNG) (according to official methods) were evaluated accoring to the Normative Instruction 68. The results of cryoscopy and density, showed that 27% (n = 10) and 27% (n = 10) of the samples, respectively, do not comply with the IN-62 criteria. For the content of defatted solids, 19% of the samples were at odds with the legislation. The assessment of physicochemical parameters suggest that the informal trade of milk in the studied retail outlets can compromise the integrity of the product, a problem that might be solved by correcting and intensifying enforcement actions.

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Biografía del autor/a

  • Edmar Costa Alves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia (IFRO), Colorado do Oeste, RO
    Mestrado em andamento em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB). Concluí especialização em Gestão da Segurança em Alimentos no SENAC/MT (2011). Graduei-me em Tecnologia de Laticínios (2010) pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia (IFRO). Sou técnico em Administração (1999). Tem experiências na área de lácteos, em pesquisa, gestão e ferramentas da Qualidade. Ainda, atua como Pesquisador nos Grupos de Pesquisa Aproveitamento de Resíduos Agroindustriais (IFRO) e no Grupo de Estudos em Materiais e Meio Ambiente - GEMA (UESB) na área de Gestão Ambiental e Avaliação do Ciclo de vida (ACV).
  • Aurélio Ferreira Borges, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia (IFRO), Colorado do Oeste, RO
    Sou técnico em Agropecuária. Graduei-me em Ciências Agrícolas. Concluí Mestrado em Zootecnia, Doutorado e Pós-Doutorado em Engenharia Florestal (bolsas Capes e CNPq). Experiências: Agricultura Familiar; Agrobiodiversidade e Agroextrativismo; Avaliação de Projetos em Ciências Florestais; Avicultura Orgânica; Bioclimatologia Animal; Climatologia; Desenvolvimento Territorial; Economia Solidária; Extensão Rural; Gestão Ambiental; Informações Geográficas Web; Legislação Ambiental; Metodologias Participativas; Meteorologia; Nutrição de Aves e de Peixes; Segurança Alimentar.

Publicado

2016-05-31

Número

Sección

Artículo

Cómo citar

Characterization of quality of raw milk and pasteurized commercialized informally in Colorado do Oeste City, RO, Brazil. (2016). Vigilancia En Salud En Debate: Sociedad, Ciencia Y Tecnología, 4(2), 65-69. https://doi.org/10.3395/2317-269x.00704

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