Evaluation of Violet Red Bile Glucose agar specificity for Enterobacteriaceae isolation in raw goat milk

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22239/2317-269X.01340

Keywords:

Enterobacteriaceae, Pseudomonas, Milk, Acinetobacter, Legislation

Abstract

Introduction: Coliforms have been used over the years as indicator microorganisms for microbiological quality. However, several studies report the lack of direct correlation between their presence and that of pathogens in the evaluation of food safety, leading to the suggestion of new analysis proposals, such as the search for total enterobacteria, which includes all members of the Enterobacteriaceae family. Objective: This study aimed to determine the population of enterobacteria in raw goat milk samples based on the microbiological criteria suggested by the National Health Surveillance Agency - Ministry of Health (Anvisa - MS) - Public Consultation Noº 542 of July 17, 2018 for Pasteurized milk samples. Method: 21 samples from small producers from different regions of the state of Rio de Janeiro were used. Isolates were obtained from inoculation on VRBG agar according to ISO 21528-2 and identified by Matrix Associated Laser Desorption-Ionization – Time of Flight (MALDI/TOF) mass spectrometry. Results: Of the 222 isolates identified, only 26.6% belonged to the Enterobacteriaceae family. Another 61.3% belonged to the Pseudomonas genus, 4.5% to the Acinetobacter genus and 7.6% were Stenotrophomonas maltophilia. Although there are no microbiological parameters in Anvisa-MS RDC Nº 12 of January 2, 2001 for raw milk, the results of isolation on VBRG agar led to the investigation of other studies with similar findings regarding isolation of VRBG bacteria from goat and bovine milk samples. Conclusions: Detection in VRBG agar of non-Enterobacteriaceae-negative oxidase bacteria, such as those of the genus Acinetobacter, suggests the need for a debate on the methodology indicated by ISO 21528-2 for enumeration of enterobacteria, as the new regulation on standard microbiological data for food will no longer use the coliform group, but the Enterobacteriaceae/g or mL count, as an indicator.

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Author Biographies

  • Gustavo Luis de Paiva Anciens Ramos, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal Fluminense (UFF), Niterói, RJ, Brasil

    Atualmente é técnico em alimentos na Universidade Federal Fluminense (Departamento de Bromatologia da Faculdade de Farmácia), responsável por coordenação dos laboratórios de Bromatologia e Higiene e Microbiologia de Alimentos. Doutorando no programa de Higiene e Processamento Tecnológico de Produtos de Origem Animal, na Faculdade de Medicina veterinária da Universidade Federal Fluminense. Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Federal do Rio de Janeiro, graduado em Engenharia Química pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro e Técnico em Alimentos pelo Instituto Federal do Rio de Janeiro. Tem experiência na área de Alimentos, com ênfase em Química de Alimentos e Microbiologia.

  • Janaína dos Santos Nascimento, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Rio de Janeiro, RJ, Brasil

    Possui Graduação em Ciências Biológicas (Modalidade Genética) pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1997), Mestrado em Ciências (Microbiologia) pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2000) e Doutorado em Ciências (Microbiologia) também pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2004), sendo parte do Doutorado realizada na Norwegian University of Life Sciences, na Noruega. É Professora Titular do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ). Tem experiência na área de Microbiologia, com ênfase em Bacteriologia e Microbiologia de Alimentos, e atua nos temas de segurança microbiológica de alimentos e pesquisa de substâncias antimicrobianas do tipo bacteriocinas produzidas por bactérias associadas a alimentos.

Published

2020-02-27

Issue

Section

Experience report

How to Cite

Evaluation of Violet Red Bile Glucose agar specificity for Enterobacteriaceae isolation in raw goat milk. (2020). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 8(1), 91-96. https://doi.org/10.22239/2317-269X.01340

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