Preparation of Proficiency Test Items for Salmonella spp. Detection in Cheese Matrix

Authors

  • Juliana de Castro Beltrão da Costa Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Carla de Oliveira Rosas Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Silvia Maria Lopes Bricio Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Marcelo Luiz Lima Brandão Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Valéria de Mello Medeiros Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Rodrigo Rollin Pinheiro Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Mariana Ambrósio Andrade Machado Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Marcus Henrique Campino de la Cruz Coordenação de Programas de Ensaio de Proficiência, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Armi Wanderley da Nóbrega Coordenação de Programas de Ensaio de Proficiência, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ Author
  • Sonia Couri Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ), Rio de Janeiro, RJ Author

DOI:

https://doi.org/10.3395/2317-269x.00367

Keywords:

est material, Proficiency assay, Cheese, Salmonella spp.

Abstract

The participation of analytical laboratories in proficiency testing allows the verification of the reliability of results in analysis of quality control. The aim of this study was to produce a batch of test items (TI) to be used in a proficiency assay for Salmonella spp. research in a cheese matrix. Ultrafiltered Minas cheese was used as the matrix and spiked with a strain of Salmonella Enteritidis. Trehalose was used as cryoprotectant, and freeze-drying was used as the preservation technique. The batch was evaluated for vacuum verification, homogeneity study, and long-term stability testing at temperatures of -70ºC  (reference temperature) and -20ºC (storage temperature). The batch was also evaluated for short-term stability at temperatures of 4ºC, 25ºC, and 35ºC (transport temperatures). The results showed vacuum in 95.6% of the bottles, and the batch was considered sufficiently homogeneous. TI remained stable at -70ºC for more than 360 days and at -20ºC for more than 160 days. TI was shown to be stable for up 6 days at 4ºC and 25ºC but not at 35ºC. It is concluded that the methodology used was satisfactory for this TI production for Salmonella spp. research in a cheese matrix.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Juliana de Castro Beltrão da Costa, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Carla de Oliveira Rosas, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Silvia Maria Lopes Bricio, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Marcelo Luiz Lima Brandão, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Valéria de Mello Medeiros, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Rodrigo Rollin Pinheiro, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Mariana Ambrósio Andrade Machado, Laboratório de Alimentos e Saneantes, Departamento de Microbiologia, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Setor de Alimentos / Laboratório de Alimentos e Saneantes / Departamento de Microbiologia
  • Marcus Henrique Campino de la Cruz, Coordenação de Programas de Ensaio de Proficiência, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Assessoria Técnico Científica / Coordenação de Programas de Ensaio de Proficiência
  • Armi Wanderley da Nóbrega, Coordenação de Programas de Ensaio de Proficiência, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Fundação Oswaldo Cruz (INCQS/Fiocruz), Rio de Janeiro, RJ
    Assessoria Técnico Científica / Coordenação de Programas de Ensaio de Proficiência

Published

2015-08-26

Issue

Section

Articles

How to Cite

Preparation of Proficiency Test Items for Salmonella spp. Detection in Cheese Matrix. (2015). Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology , 3(3), 11-18. https://doi.org/10.3395/2317-269x.00367

Similar Articles

21-30 of 250

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)